Nyhetsbrev mars 2006 (3/3-06)

Hei alle Jan Maynere!

Har nok ikke så mye å skrive om i dette brevet, har ikke skjedd så mye nytt siden siste nyhetsbrev.
Situasjonen angående fremtidig drift og personell der ute på øya har ikke endret seg de siste månedene. Loran C er bestemt skal driftes et år til, da frem til 1. jan 2007. Om det vil komme en forlengelse av denne drifteperioden, eller om det blir noe mer varig drift, får vi vite etter hvert. Jeg har ikke hørt noen konkrete "rykter" i denne sammenheng, men skal prøve å holde meg så orientert som mulig.

Men noen nyheter er det. Det skal settes opp en satellitt referansestasjon for "navigasjonssystemet" EGNOS på Jan Mayen i sommer. Utstyret består av 3 19" rack med mottakere og datautstyr, 2 GPS antenner samt kommunikasjonsantenne (VSAT). Systemet skal settes opp enten ved den midtre Konsollhytta eller på Danielsenkrateret.
EGNOS er et system som tar ned andre satellittbaserte navigasjonssystemer, retter det for feil, og sender rettelsen opp til en ny satellitt som igjen kringkaster feilen. EGNOS kan brukes både sammen med GPS og Galileo når det kommer. Som eksempel kan systemet forbedre nøyaktigheten til GPS fra 15 til under 5 meter. Flere detaljer finnes på internett - søk på EGNOS.

Hva angår hurtigrute reise til øya så har jeg ikke fått noen nye kontakter som kan gi mer informasjon om dette ennå. Må vente til de to hurtigruteselskapene endelig har slått seg sammen, det skjer 1. mars, og så må de som skal jobbe i det nye selskapet få noe tid å sette seg inn i sine nye jobber før jeg kan få noe svar - men innen en måneds tid vil jeg trolig få mer informasjon om en slik reise er mulig og hva det vil koste. Kan opplyse at det skal bygges en ny hurtigrute som bl.a. skal benyttes til cruisefart til Grønland. Når dette kommer i gang vet jeg heller ikke, men det snakkes om noen få år - kanskje den kan stoppe en stund ved Jan Mayen? Skal finne ut mer om dette også.

Angående treff til høsten på Luftkrigsskolen, så skrev jeg litt om dette i forige brev, fikk ikke mye respons på om dette kunne være av interesse, så da må jeg be om at dere som eventuelt ønsker et slikt treff gir meg tilbakemelding om dette innen 2 uker!.
Treffet kan da arrangeres enten i helgen 1-3 sept. eller helgen 15-17 sept.
Prisen blir ca 900,- - 1000,- for 2 overnattinger, festmiddag, lunsj, bar etc.
Så igjen, de som ønsker å treffes der (bør være i nærheten av 50 personer), må melde fra om dette på mail eller til min mobiltelefon så raskt som mulig!

Ellers jobber vi med mulighet for eventuelt dugnadsarbeid på øya til sommeren, her er det Petter Grønnås som står for det meste av planleggingsarbeidet. Vi har fått klarering fra VNN at vi kan fortsette arbeidet på den gamle driftsbygningen på Gamlemetten. Så da er det transporten da, og det er ikke så lett i sommer heller. Forsvarets Herkulesfly er i samme forfatning som sist sommer, de har store vektbegrensninger, så derfor må det meste av transporten gå med båt.

Vedlagt følger også giro for kontingent for 2006. Håper dere får åpnet den. Om ikke, er kontingenten som i fjor kr. 200,., konto. Nr. 0537.58.02459 , adr. Ishavsforeningen Jan Mayen v/Jørn Hanssen

Da vil jeg hilse dere alle en fortsatt fin vinter - og når den tid kommer - God Påske!


Åge-Leif