Nyhetsbrev nr 2 - juni 2001

"Jan Mayen treff 2001"
"Ishavsforeningen Jan Mayen" arrangerer foreningens treff nummer to 17.-19. august. Samlingen finner sted på "Briggen" befalsmesse ved Haakonsvern i Bergen. Interessen er stor blant medlemmene.

Gamle Metten
Dugnadsgjengen i år består av : Petter Grønnås, Astor Ernstsen og Arne Kvistad. De skal legge ny takpapp på siste del av Hovedbygget. En del komplette vinduer og noen vindurammer skiftes ut. Det vesle "fjøset" like bak og nord for Hovedhuset vil sannsynligvis få ny takpapp i år. Ellers vil de utføre forskjellig vedlikholdsarbeid. Jon Kolsum, Ishavskonsulent hos Vervarslingen for Nord Norge og ansvarlig for kulturminnene på VNNs Ishavsstasjoner sier at gruppen vil også befare de øvrige bygningene. De vil utarbeide en oversikt over tilstanden til de resterende bygninger med tanke på videre restaureringsarbeid. De tre reiser til Jan Mayen 26. juli med høvdingflyet. Nedreise blir med tankbåten de 23. august. Så håper de selvsagt på godvær i dugnadsperioden, sier leder for gruppen Petter Grønnås.

Riksantikvaren
Susan Barr overtar ansvaret for kulturminnene på Jan Mayen fra 1. juli 2001. Hun avløser Lyder Marstrander. I april var en konsulent på befaring av Kreml. Han fant at tilstanden var bra. Bygningen var godt opptørket, men det var en del råte i ytterveggen mot sør. Taket som ble lagt i fjor på dugnad har holdt fint i vinter. Ingen lekkasjer.

Søkere til Metten
For vintersesongen er der 7 søkere til sondeleder stillingen. 6 søknader til tekniker og 40 søknader til meteorologifullmektigstillingene.

Nytt gassanlegg
Metten får nytt gassanlegg. Gassproduksjonen blir automatisk. Det settes opp i høvdinguken.

FTD og LORAN C på Jan Mayen er berget i denne omgang.
I forslag til revidert nasjonalbudsjett foreslo regjeringen å legge ned Loran C systemet i Norge. Konsekvensen for Jan Mayen var at Loran-C stasjonen skulle bestå ut året 2004. Året 2005 skulle stasjonen fraflyttes. Den 8/6 kom imidlertid NRK-Nordland ut med følgende melding: "Loran C stasjonen i Bø i Vesterålen blir likevel ikke nedlagt slik regjeringen har foreslått. I går stanset Stortinget planene om å legge ned fire Loran C-stasjoner i Norge. Det betyr at fiskere fortsatt får nytte av navigasjonssystemet i tiden framover. Flere stortingspolitikere har reagert kraftig på regjeringens behandling av saken." (Jippiiii!)

Vinteren på Jan Mayen
- Har vært fin forteller høvding Åge Godø. Ikke ekstremvær. Lite snø. Han rapporterer videre at
- Museet i Hvalross har ikke tatt ytterligere skade i vinter. I år slo ikke sjøen så langt opp og nådde ikke bygningen. For 14 dager siden ble veien til Hvalross åpnet.
- Vera er ok. Hytten er ikke blitt skjevere.
- 17. mai ble Flyrestauranten samlingsstedet. Pølseboden var satt opp i tilknytning til den. Lekene foregikk på flystripen. Sekkeløp og andre tradisjonelle leker. Feiringen foregikk tradisjonen tro.
- Bassenget benyttes ivrig hver uke. Lørdagene før baraften møtes alle til fellesdukkert i bassenget.
- PCB- fyllingen. Rapporten fra undersøkelsen i fjor konkluderer med at det er minimal sjanse for at fyllingen kan rase ut i havet. Det er større fare forbundet med å flytte fyllingen. Den vil derfor bli liggende. En plastduk skal legges over og deretter kommer støp som lukker det hele inne. Det har mao vært en risikovurdering i denne sammenheng.
-Lappspurv er observert av Tor Simonsen, Metten.

Dugnadsinteresserte som ønsker seg til Jan Mayen kan sette seg på dugnadsliste - ta kontakt med Vidar - det vil også komme påmeldingsskjema på Web-sidene.

                                                                                   ****
Dødsfall.
Tidligere stasjonssjef (1991-92) Bjørnar Rollstad er gått bort. Han døde 6. November 2000.

                                                                                   ****

Jan Mayen samling i Bergen 17. - 19. August 2001.
Vi har bestilt 70 rom til treffet. Alle nye og gamle medlemmer er hjertelig velkomne fra fredag 17. August til søndag 19. August. Du kan ankomme når du måtte ønske på dagen. Kommer du før kl 14. kan du sette inn baggasjen og ha tilgjengelighet til alle hotellets bekvemmeligheter. Fra klokken 14 får du tildelt rom. Representanter for styret i Ishavsforeningen vil være tilstede i baren fra klokken 1800. Her blir samlingsstedet for IJM denne kvelden. Ved ankomst til hotellet vil det bli servert baguetter og kaffe/te fra ettermiddagen. Om kvelden samles vi i baren og hygger oss utover kvelden. Lørdag 18. blir det felles brunsj og festmiddag om kvelden. Vi har egen underholdningskomite og artige innslag. Vi kan love mange overraskelser. Vi avslutter med felles brunsj søndag 19. August. Rommene har vi til kl 1200. Detaljert program for treffet vil bli sendt ut i juli.

Men programskissen ser slik ut:


Fredag 17. August samlingsstund i baren Briggen hotell.
Lørdag 18. August brunsj kl 0930 - 1100
Generalforsamling med valg av nytt styre i Ishavsforeningen Jan Mayen (Kl. 1200-1600)
Festmiddag (Vi samles til cocktail kl 1900 - middag 1930)
Underholdning og dans

Festmeny:
Med vin/øl/mineralvann

Forrett:
Rekecoctail

Hovedrett:
Modnet oksekam m/grønnsaker

Dessert:
Flensburger

Priser overnatting/måltider:
Briggen er hotell i tilknytning til Haakonsvern. I hver etasje finner du hybelkjøkken som kan benyttes. For de som ankommer tidlig på fredag er det fullt mulig å spise middag på Haakonsvern - ca 15 minutters gange fra hotellet. Middag serveres mellom klokken 1445 - 1630 til kr 40.- pr middag.


Overnatting 1 person pr natt kr 150.- (Enkeltrom)
To personer på ett rom pr natt kr 200.-
Brunsj kr 54.-
Festmiddag kr 450.-
Baguetter ved ankomst kr 20.- (Betales før avreise)
Kaffe og wienerbrød v/generalforsamlingen kr 15.- (Betales før avreise)

Overnatting 1 person pr natt kr 150.- (Enkeltrom)
To personer på ett rom pr natt kr 200.-
Brunsj 54.-
Festmiddag kr 450.-
Baguetter ved ankomst kr 20.- (Betales før avreise)
Kaffe og wienerbrød v/generalforsamlingen kr 15.- (Betales før avreise)

Vi håper at mange tar med seg fotoalbum og minner fra Jan Mayen. Slik håper vi å skape riktig Jan Mayen-stemning. Fint hvis dere tar med et par CDer med "deres musikk". Slik får vi et variert utvalg.

Merk innbetalingssgiroen dersom du skal overnatte på Briggen : "overnatting/middag og antall personer". Skal du bare være tilstede ved måltid merk "middag/brunsj". - Bruk kodene forklart på giroen til dette.

 

Priseksempler:

1 natt m/1 brunsj kr. 204.- 1 natt m/2 brunsj kl 258.- 2 netter m/brunsj kr. 408
1 festmiddag kr 450.- 1 festmiddag kr 450.- 1 festmiddag kr 450.-
Adm.utgift. kr 100.- Adm.utgift. kr 100.- Adm.utgift. kr 100.-
Tilsammen kr 754.- Tilsammen kr 808.- Tilsammen kr 958.-

1 natt m/1 brunsj kr 204.-         1 natt m/2 brunsj kr 258.-         2 netter m/brunsj kr 408.-
1 festmiddag kr 450.- 1 festmiddag kr 450.- 1 festmiddag kr 450.-
Adm.utgift. kr 100.- Adm.utgift. kr 100.- Adm.utgift. kr 100.-
Tilsammen kr 754.- Tilsammen kr 808.- Tilsammen kr 958.-

Vi ser oss nødt til å sette et administrasjonsgebyr pålydende kr 100.- Påfør riktig beløp på giroen. Påmeldingsfrist/innbetalingsfrist 30.juni.

PS. Har du husket årskontingenten for 2001?