Nyhetsbrev nr. 2 2003 MAI 2003
Hei igjen, det er sikkert mange som har lurt på hvor det ble av dette nyhetsbrevet. Det har vært en del tråder å nøste opp, - det meste av stoffet har vært klart en stund, men jeg har liksom gjerne villet hatt med litt til........
For de som er interessert i å være med på treff/generalforsamling på Andøya viser jeg til slutten av brevet.
Styret: Vi ønsker Hjørdis velkommen tilbake som leder etter sykepermisjon. Torill ble på kort varsel tilkalt til Jan Mayen, da en av de som skulle opp hadde blitt syk rett før overlappingsuken, og Jørn har overtatt som kasserer.
En trist nyhet: Vårt æresmedlem Magne Råum gikk bort morgenen den 6. mars 93 år gammel. Han gjorde en stor innsats for Norge og øya vår under krigen, og etter krigen ved sin lysende personlighet, - som villig kilde for historieskrivning samt engasjement for Jan Mayen. Vi lyser fred over han minne.
Ronald Kjærsund kan (14/5) fortelle følgende nytt fra FLO/IKT:
FLO/IKT venter ennå på en del av det formelle, tillatelser etc. vedrørende byggingen av det nye oljeanlegget. Planarbeidet er imidlertid i gang, og en regner med å starte arbeidet med anlegget i sommer med ferdigstilling neste sommer.
Styringskomiteen for Loran C hadde møte 12.-13. mai. Intet konkret kom ut av dette vedrørende framtiden for systemet, man avventer b.l.a. myndighetenes avgjørelser. Imidlertid er det et interessant moment i denne sammenheng at Frankrike ønsker å opperettholde og faktisk utvide systemet, da det nå ser ut som om det europeiske Gallileosystemet blir svært forsinket, - kanskje ikke klart før 2015. - Pr. i dag er Loran C det eneste fungerende back-up systemet for GPS. Neste møte i komiteen er ca. 1. oktober.
Norsars stasjon for atomovervåkning skal kobles opp i sommer, her er det også et moment for framtiden på Jan Mayen; - systemet er kommet i stand på grunn av internasjonale avtaler og noen må drive det.
Godsbåtener stipulert til å gå i fra Bodø i uke 25. (16. el. 17.juni).
To snekkere reiser opp med godsbåten og skal være på øya til ”høvdingoverlappinga” de skal utbedre kledning/tak på snekkerverksted samt skifte takplater på varmegarasje. De skal også utføre fundamentsjekking og andre småarbeider i Olonkinbyen.
Det er ennå ikke ansatt ny stasjonssjef, men i øyeblikket er det 5 som har søkt. Overlappingsuka er 24-31juli.
Jon Kolsum på Vervarslinga (16/5) for Nord-Norge sier det er uvanlig mange søkere til ishavstasjonene i år. Av arbeider på Metten i sommer er det planlagt å beise bygningen samt å bardunere parabolen. Det er løsnet takplater på den gamle sondeboligen på Gamlemetten, -Vervarslinga skal kjøpe inn takplater og taket skal utbedres på dugnad.
Susan Barr (19/5) sier at Jan Mayen boken kommer i nytt opplag (600 + eventuelt flere etter behov), sannsynligvis allerede denne måneden. De vil distribueres til Jan Mayen og hvis interesse, - gjennom Ishavsforeningen. Noen eksemplarer vil også være tilgjengelige på treffet.
Vi har fått innvilget kr 50 000 fra Riksantikvaren til utbedring av Olsbu. Vi vi i samarbeide med Riksantikvaren prøve å sende opp en tømrer med medhjelper i ”Høvdingoverlappingsuka” for å få gjort denne jobben.
Mildrid sendte oss (6/5) følgende rapport i fra livet på Jan Mayen:
Etter en sjelden rolig vinter med lite snø og lite vind venter vi på sommeren her oppe. Våren har kommet – og gått – og kommet – og - ja, i skrivende stund er det mest vinter. Vi har de siste par dagene også hatt en del drivis rundt øya, først på vestsiden, dette trakk senere rundt fra nord, og ligger nå for det meste på østsiden, etter det vi kan se. Dyreliv mellom isflakene har derimot ikke vært observert.
Størstedelen av vinteren har veiene til Gamle Metten, Kvalross og Ulla vært åpne, bare hjulpet av Vidar (Lie) med hjullasteren innimellom.
Så også i påska, slik at de som valgte Gamle Metten fremfor Olonkin som stedet for påskeferie fikk en uforglemmelig helg. Ingen fikk prøve skiføret, for det eksisterte ikke bortsett fra høyt oppe, men påsketur til fots i strålende sol og lite vind er ikke å forakte det heller!
Den tradisjonelle fisketuren på Nordlaguna ble også avviklet, etter først å ha lokka røya frem med litt hundefôr. Om det var det som gjorde utslaget skal være usagt, men fangsten ble totalt 18 stk, 16 av disse hadde den vanlige ansjosstørrelsen, en var på 400 gr, og den største ruggen var på hele 1,5 kg! Alle prøvesmakte denne til middag, den var helt hvit i fisken, og smakte nok mer myr og sei enn røye!
Badeland, eller Playa del Alge, har holdt åpent hele vinteren, med temperaturer mellom 36 og 40 grader. Blått og delikat etter forrige sommers dugnadsinnsats, så der koser vi oss med jevne og ujevne mellomrom.
Været har også til tider vært så fint at vi allerede har hatt noen kaffepauser ute, og så tidlig som 23 april arrangerte vi grillaften ved bassenget. Iført Jan Mayen bunad* var det riktig flott, det ryktes at flere satt ute til langt over midnatt!
Våren bringer også med seg et yrende fugleliv, men etter det siste snøfallet tror jeg nok de utsetter hekkingen litt. Allerede 6 mars ble det observert 2 tyvjo, dette var visst 2 ½ mnd før vanlig. Men de siste ukene har vi fått besøk av bl.a. ærfugl, gås, havhest, svarttrost, rødvingetrost, storjo, tyvjo, fjæreplytt, alkekonge, snøspurv og krykkje – og sikkert mange flere som kunnskapen ikke strekker til på…
I føljetongen om parabolen på Metten har denne endelig kommet på plass, så nå kan de også se Dagsrevyen! Denne må imidlertid barduneres bedre til bakken, ettersom husveggen den er festa til rister mistenkelig kraftig i sterke vindkast!
På Metten hadde de ellers jubileum den 26 mars, da ble ballong nr 42.000 sendt til værs. Dette ble markert med en enkel tilstelling for resten av øyas befolkning, dertil hørte også servering av musserende vin og kanapeer.
Andre ting vi har sett vårt snitt til å markere var den internasjonale kvinnedagen 8 mars, der stilte damene opp i tog med paroler og høye rop. Mottakelsen var ikke akkurat overveldende, det var vel heller ikke ventet… 1 mai toget ble derimot avlyst, muligens pga det dårlige været den dagen?
Planlegging av 17 mai feiringen er også i gang, skolekorpset har startet på sine øvinger, og det kan høres ut som om det trenges!**
Den nye kontingenten kom til øya 29 mars, denne gangen med 6 stk som ikke har vært her tidligere, og dermed er resten gamle gjengangere! Flaggene på Norgeskartet på Stag Bar***, som tidligere hadde en sterk konsentrasjon nordvest i landet, har nå fordelt seg mer jevnt, og mer eller mindre hele landet er representert.
Så det vante livet på øya er nok en gang godt i gjenge, både brannøvelse og førstehjelpskurs er avholdt, med stor oppslutning og like stor entusiasme!
I båtbyggeriet er der også stor aktivitet, i likhet med i vinter. 2 kajakker og en båt er foreløpig under bygging, og mer ser det ut til å bli. Vi ser fram til stabelavløpning og dåpen utpå sommeren en gang!
De seismiske registreringene viste et sterkt oppsving tidlig denne måneden, men dette har avtatt nå, og foreløpig ser det ikke ut til at der er verken jordskjelv eller vulkanutbrudd i vente. April hadde 81 registrerte jordskjelv øst av Jan Mayen, det sterkeste på 3.1 på Richters skala.****
Da gjenstår det å ønske alle lesere av nyhetsbrevet en riktig god sommer fra oss 18 her på Jan Mayen.
Mildrid.
Her følger et bidrag fra Christian A. Gløersen fra Ishavsforeningens idégruppe:
Jan Mayen og fremtiden.
Som vi alle vet, er det mye som tyder på at Norge trekker seg ut av det Nordvest-europeiske Loran-C samarbeidet (NELS) fra år 2005. Dermed nedlegges det som siden 1960 har utgjort langt den største del av "Samfunnet Jan Mayen".
Norske myndigheter har gjort det klart at "norsk nærvær på Jan Mayen" skal opprettholdes, men spørsmålet er: I hvilket omfang? Betyr det en virksomhet "på sparebluss", kanskje med resulterende fjerning og/eller forfall av mye av Olonkinbyen og det som finnes der?
Ishavsforeningen er opptatt av hva som konkret ligger i "norsk nærvær" - hva slags aktiviteter kan tenkes som til sammen kan komme opp mot dagens nivå?
I den anledning ble det i juni 2002 oppnevnt en arbeidsgruppe til "Idédugnad" for Jan Mayen. Gruppen består av Hjørdis Dahle, Bjarne Brandal, Rolf Kirkemo, Christian Gløersen. Vi har bl.a. vært i kontakt med DNMI, VNN, Polarinstituttet, Fylkesmannen i Nordland, og forskningsmiljøer, bl.a. UiB.
Vi ønsker å komme nærmere inn på politikere og styringsverk. Foreløpige orienteringer har vært sendt på email, bl.a. til en Stortingsmann som sies å ha interesse for arktiske områder. Vi regner med å få et møte med ham i nær fremtid.
Vi har under arbeid et dokument for å presentere Ishavsforeningens synspunkter og idéer både for virksomhet og forvaltningsprinsipper. Grunnlaget er selvsagt foreningens formål om bevaring av natur og kulturminner på Øya. Der vil bli vist til gjeldende lover og forskrifter, hva som er gjort av offentlige utredninger om nødvendig fremtidig bemanning og investering m.m. Det vil også bli gjort rede for hva som er utrettet på frivillig basis av Ishavsforeningens medlemmer og folk i tjeneste på Øya.
Sikkert er Jan Mayens muligheter som forskningsbase en viktig faktor. Med sin unike beliggenhet har Jan Mayen i alle år levert "inputs" til diverse langsiktig forskning, men saken er den at slike ting er i høy grad automatisert og det blir ikke mange årsverk av det. Dosent Stig Skreslet ved Høgskolen i Bodø har oppnådd tilsagn om NATO-midler til å arrangere et "Advanced Research Workshop" om Jan Mayen som vil finne sted i Oslo i november dette år. Det skal bli spennende å se hva som kan komme ut av det!
ANDØYA 2003:
Vi ønsker velkommen til Treff /Generalforsamling på Andøya flystasjon 5-7 september. Fredag starter vi som vanlig med uformell sammenkomst. Medlemmer av styret vil være tilstede for å ønske velkommen. På lørdag formiddag vil vi etter frokost kunne bli med på omvisning på flystasjonen/Orion evt. besé Oksebåsen rakettskytefelt. Det er dessuten en permanent nordlysutstilling på Andenes som interesserte kan besøke. Deretter blir det medlemsmøte/generalforsamling.Priser og orientering om overnatting/måltider:
Skarsteinsdalen leir er i tilknytning til flystasjonen. I hver etasje finner du hybelkjøkken som kan benyttes. Middag på fredag kan kjøpes i Andenes. Det er dusj og toalett på rommene (enkeltrom eller dobbeltrom hvis ønskelig). Sengetøy er med.
Overnatting pr. person pr. natt kr 50.-
Brunsj kr 50.-
Festmiddag kr 450.- (Inkl. apperitif, middag, drikke til maten, kaffe og en cognac).
Baguetter/snitter/pizza fredag (selges i baren om kvelden)
Kaffe og wienerbrød i pause på generalforsamlingen kr 15,-
Vi setter et gebyr for inndekning av diverse utgifter til kr. 100.-
Påmelding sendes til Vidar Teigen Kirkegaten 18 5035 Bergen eller vteigen@online.no innen 1. juli. Skriv på hvilke av punktene på listen over som skal være med/du skal betale.
Spørsmål besvares også på 55 31 28 84.
Når påmeldingsfristen er utløpt, sender jeg deg en giro. Du får da også nærmere informasjon vedrørende detaljer om programmet samt evt. transport fra flyplassen til Skarsteinsdalen.
Reise:
Bestill flybillett i god tid (minst en måned i forveien) så får du den billig!. Norwegian, SAS/Braathens/Widerøe har ruter sørfra til Bodø, Tromsø og Evenes. Widerøe/SAS flyr mellom Bodø og Andenes og Tromsø og Andenes. Norwegian har direkteruter mellom Tromsø og Andenes og Bodø og Andenes. Det er båtforbindelse mellom Bodø og Andenes. Det er bussforbindelse mellom Evenes og Andenes. Hurtigruta stopper dessuten i Risøyhamn sør på Andøya.
Styret v/Vidar.